Ga een nieuwe uitdaging aan.

Powered by Blogger





Subscribe with Bloglines

Listed on BlogShares

GeoURL

Blogarama - The Blog Directory



Blog Directory & Search engine







Blingo

LinkSpot.nl




Tuesday, June 28, 2005

Kanoroutes in Twente

Heerlijk ontspannen genieten van de schitterende natuur in het Overijsselse Vechtdal.
Op het kabbelende water komen kanoliefhebbers in Twente aan hun trekken.

Hierna volgt een overzicht van de voornaamste kanoroutes:

De Regge
De Regge is in het begin van deze eeuw weliswaar genormaliseerd maar lang niet alle bochten zijn rechtgetrokken. Nog steeds meandert de Regge door het Twentse land. De Regge is vanaf Rijssen bevaarbaar tot Ommen. Hier kunt u verder varen op de Vecht.


De Overijsselse Vecht
In het begin van deze eeuw is de Vecht genormaliseerd. Ongeveer 70 meanders zijn afgesneden. In diezelfde tijd is er een aantal stuwen geplaatst. Ondanks de normalisatie is het dal van de Vecht redelijk gespaard gebleven. Varend over de Vecht is een bezoek aan Hardenberg en Gramsbergen de moeite waard.

De Overijsselse Vecht is aan de Nederlandse kant gekanaliseerd, maar over de 'groene' grens, in Duitsland, is nog veel van het bochtige natuurlijke verloop van deze mooie rivier zichtbaar.

De Twentse Kanalen
Dwars door Twente loopt het Kanaal van Almelo naar Noordhorn. Vanaf Denekamp is dit kanaal bevaarbaar tot Almelo. Vanaf Almelo kunt u over de Eksosche Aa naar de Regge varen. Via de Veeneleiding en het Lateraalkanaal gaat u naar het Overijssels Kanaal toe.
Bij Denekamp is het mogelijk om vanaf het Kanaal van Almelo naar Noordhorn via het Omleidingskanaal naar het Duitse deel van de Dinkel te varen om uiteindelijk in de Vecht uit te komen.


De Dinkel
De Dinkel komt uit Duitsland en stroomt vanuit het zuiden Nederland binnen. Vanwege de kwetsbare en waardevolle natuur zijn de mogelijkheden om hier te kanovaren beperkt.



Het hele jaar door mag u varen met kano’s, rubberboten of roeiboten:
vanaf de kruising met het kanaal Almelo-Norhorn in noordelijke richting, via het Omleidingskanaal, de Beneden Dinkel en de Dinkel verder op Duits grondgebied tot Neuenhaus. Dit gedeelte is opgenomen in de provinciale kanoroute van de provincie Overijssel. Gedurende het hele jaar mag u hier met kano’s varen.

Vanaf 1 september tot en met 31 maart mag u varen:
vanaf de Duitse grens tot aan het verdeelwerk en vanaf dit verdeelwerk via het Omleidingskanaal tot aan het kanaal Almelo-Nordhorn. U dient dan wel een ontheffing aan te vragen bij het Waterschap Regge en Dinkel en deze bij u te hebben.


Gedurende de maanden april tot en met augustus van elk jaar mag hier niet worden gevaren, ook niet met ontheffing.

Het wordt afgeraden om te zwemmen in wateren die niet gecontroleerd worden op zwemwaterkwaliteit, zoals de Dinkel.


Linderbeek
De kanoroute 'Linderbeek' voert langs de dorpen Den Ham en Vroomshoop in een mooi en heerlijk rustig landschap. De route heeft een lengte van (naar keuze) zo’n 15 of 21 km; de ideale afstand voor de recreatieve kanovaarder. Er zijn twee startpunten: de Rohorst en De Stouwe. Beide plaatsen beschikken over parkeerplaatsen en picknickvoorzieningen.

Bij Archem en bij Hancate heeft het waterschap vistrappen aangelegd, die een fraai element vormen in het landschap.
Bij De Stouwe bevindt zich het ‘Verdeelwerk Vroomshoop’, een fascinerend knooppunt waar het waterschap Regge en Dinkel allerlei waterstromen langs, onder en boven elkaar stuurt.


De Bornse Beek
Prachtige beek tussen Hengelo en Almelo. U kunt hier een gevarieerde tocht maken langs landgoederen, vistrappen en dorpen. De route eindigt in de binnenstad van Almelo.


Veilig in de kano langs de stuw dankzij Kanogoot in Mariastuw
Het is afgelopen met het gesjouw van kano's langs de stuw in de Lolee bij Almelo.
Kanoërs die de route Hengelo-Almelo varen op de Loolee hoeven hun kano niet meer uit het water te tillen bij de Mariastuw aan de Bolkshoeksweg.

Waterschap Regge en Dinkel heeft een kanogoot aangelegd, zodat kanovaarders gewoon door kunnen peddelen. De kanoroute Hengelo-Almelo is daarmee beter toegankelijk gemaakt voor recreanten.

Bij Ikea Hengelo kun je de kanoroute beginnen en je vaart via vier bevaarbare watervalletjes via Borne naar Almelo, waar het aansluit op de Provinciale Kanoroute en de waterlopen in en om Almelo. Die turfschippers van begin vorige eeuw met hun zompen droomden hiervan..!’





De kanogoot bestaat uit gerecyclede duikers. Aanvankelijk overwoog het waterschap de aanleg van een open goot, maar omdat de stuw ook toegankelijk moest blijven voor voertuigen van landbouwers en van de eigen onderhoudsdienst, werd voor een overdekte constructie gekozen. Om te voorkomen dat er te veel water via de goot wegstroomt is deze net beneden het zomerpeil aangelegd. Voor de goot is een formaat gekozen waardoor er niet meer dan 50 tot 60 liter extra wegstroomt. Peiltechnisch is dat een acceptabele hoeveelheid. De constructie is volgens Regge en Dinkel ook op andere plaatsen prima toepasbaar, zeker nu blijkt dat de kanogoot een uitstekend, minder ruim bemeten, alternatief kan zijn voor een vistrap.



De bovenstaande informatie komt van de websites:
- natuurlijk Overijssel
- Waterschap Regge en Dinkel


Voor meer kanoroutes ga naar de website van de Twentse kanovereniging TILIKUM.


De website van Bart Oosterkamp is eveneens de moeite waarde om te bekijken.


Lees ook de reportage over een uitgebreide kanotocht in Overijssel: Van stuwen en wallen krijg je spierballen


Een aanrader is het nieuw boekje: 'Kanovaren in Overijssel, 400 km kanoroutes'.
In het nieuwe, fullcolour kanoboekje zijn de gegevens voor de kanovaarder per regio beschreven. Naast een korte karakteristiek en een kaartje van het gebied, bevat het boekje uitvoerige gegevens van 20 kanoverhuurbedrijven, informatie over logiesadressen (langs de route liggen alleen al meer dan 30 campings) over meerdaagse kano-arrangementen, en over bezienswaardige plaatsen langs de route, zoals: Zwartsluis, Giethoorn, Ommen, Gramsbergen, Deventer, Rijssen, Almelo en Denekamp.

Het boekje bevat voorts duidelijke uitleg over de beschikbare typen kano's, van de 'open' of Canadese kano tot de kajak, over kanotechnieken en over vaarregels en veiligheid op het water.

Het boekje is verkrijgbaar bij de VVV's en kanoverhuurbedrijven in Overijssel, en bij boekhandels in heel Nederland.

0 Comments:

Post a Comment


<< Home










Copyright © 2000 - DanGa Design