Ga een nieuwe uitdaging aan.

Powered by Blogger





Subscribe with Bloglines

Listed on BlogShares

GeoURL

Blogarama - The Blog Directory



Blog Directory & Search engine







Blingo

LinkSpot.nl




Saturday, July 30, 2005

Een avontuur in de lucht




Het ballonvaren is de laatste jaren in populariteit toegenomen. Varen in een luchtballon is een groot avontuur en een geweldige ervaring.

Leonardo Da Vinci wist het al, ballonvaren is verslavend.
"Als je eenmaal weet hoe het is om te vliegen, dan kun je de rest van je leven alleen nog maar over de aarde lopen met de blik gericht op het uitspansel"

"Once you have flown, you will forever walk the earth with your eyes turned towards the sky. For there you have been and there you long to return."


Wat is er mooier dan op een zomeravond in een mandje over het Nederlandse landschap te varen, niet wetend waar de ballon straks zal gaan landen. De absolute stilte op grote hoogte wordt zo nu en dan verstoord door de brander. Op lagere hoogte hoor je de treinen rijden en de honden blaffen.

Tijdens het ballonvaren kun je genieten van het adembenemende uitzicht, de combinatie van rust, ruimte en vrijheid. Dit is met geen enkele andere vorm van luchtvaart te vergelijken valt.

Ballonevenementen
De komende weken vinden achtereenvolgens een aantal grote ballonevenementen plaats.
Zo bestaat de Breda Ballon Fiësta dit jaar 20 jaar.


Op 10 augustus stijgen maar liefst honderd heteluchtballonnen bijna gelijktijdig op vanaf verschillende locaties in de gemeente Breda. Met deze feestelijke en spectaculaire act viert Breda Ballon Fiësta haar twintigjarig jubileum. (Overzicht van deelnemende ballonnen)


In Joure vinden de Friese ballonfeesten plaats.



De Friese Ballonfeesten worden dit jaar voor de 20e keer gehouden van 27 t/m 31 juli 2005! Gedurende vier dagen kiezen elke dag zo'n 35 kleurige en vaak verrassend gevormde ballonnen het luchtruim. Desgewenst kunnen bezoekers aan dit festijn ook zelf een ballonvlucht meemaken door die vooraf te boeken bij de VVV Joure.


Voor meer ballonevenementen raadpleeg de website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart, Afdeling Ballonvaren.

Hier kun je de Gedragscode Ballonvaart terugvinden, alsmede de Ballonagenda 2005. Ballonvaarders worden geacht een exemplaar van deze gedragscode bij zich te hebben.

De Ballonagenda 2005 geeft een overzicht van alle ballonevenementen in 2005. Een bezoek aan deze site is de moeite waard wanneer je meer te weten wil komen over het ballonvaren in Nederland.

Geschiedenis van het ballonvaren
In 1782 ontdekten de gebroeders Joseph en Etienne Montgolfier dat warme lucht opsteeg. De broers Montgolfier waren papierfabrikanten en hadden in hun vrije tijd al vaak nagedacht over een manier om van de aarde op te stijgen. Op een dag zag een van de twee broers wasgoed boven een vuurtje hangen. Door het opstijgen van warme lucht begon een hemd een beetje bol te staan. Het lag voor de hand dat zij hun eerste ballon van papier maakten. Maar na veel experimenteren kwamen zij er achter dat papier een slechte stof was om een ballon van te maken.

De gebroeders vonden een ander materiaal, namelijk linnen. De eerste 'bemande' vaart vond plaats op 19 september 1783. Aan kabels hing er een bak onder de ballon. Daarin werd een vuur gestookt van vochtig stro en wol. Aan boord bevonden zich een schaap, een kip en een eend.

De gebroeders vreesden dat de dieren zouden sterven aan zuurstofgebrek, maar nee, na een vaart van acht minuten en een afgelegde afstand van drie kilometer landde de ballon veilig.

Nog geen 10 dagen later koos de eerste gasballon het luchtruim.

De ballon, welke gemaakt was door professor Jacques Charles, was gemaakt van zijde en gevuld met het zeer brandbare waterstof

Na dit succes maakten de gebroeders Montgolfier plannen voor een echte bemande vaart. Zij maakte een ballon van 2200 m³ welke op 21 november 1783 het luchtruim koos. Aan boord waren Marquis d'Arlandes en Pilâtre de Rozier en ze bereikten een hoogte van 1000 meter en legden in 25 minuten 10 kilometer af.


De Nederlanders hebben op het gebied van de luchtscheepvaart niet uitgeblonken. Men kan bijna zeggen dat er daarvoor in het geheel geen ondernemingsgeest heeft bestaan.

De eerste Nederlandsche luchtreiziger Abraham Hopman is den 29sten September 1804 te Rotterdam opgestegen. Hij was een ondernemend man en stelde buitengewoon veel belang in de luchtscheepvaart.

Het was den 29sten September 1804 dat hij met den ballon, groot 30 voet in middellijn, opsteeg.

Lees meer over de eerste nederlandse ballonvaart op de website www.200jaarballonvaren.nl.


Erkend ballonpiloot
In Nederland worden steeds strengere eisen gesteld aan de eigenaren van ballons en aan de ballonvaarders. Als je ballonpiloot wilt worden dan dien je vliegbrevet A te halen. Hiervoor moet je, na medische goedkeuring, eerst examens doen in de theoretische vakken : Meteorologie, Navigatie, Luchtvaartwetten-voorschriften, Ballontechniek, Vliegfysiologie en Radiotelefonie.

Er bestaat in Nederland geen ballonvaartschool. Minimaal 15 lessen en 1 solovaart zijn vereist. Het praktisch examen bestaat uit een ballonvaart onder toezicht van een Rijks gecommitteerde. Voor elke maat ballon staat een minimaal aantal vaaruren.


De erkende ballonpiloot draagt zorg voor maximale veiligheid voor zowel passagiers als omgeving en besteedt aandacht aan de kwaliteit van de vaart, zoals aankleding en tijdsduur.

Een Erkend Piloot garandeert u een veilige en aangename vaart. De Erkenning is persoonsgebonden. U kunt de Erkend Piloot herkennen aan het logo "Erkend Ballonpiloot".



Nederlandse ballonnen
Alle nederlandse ballonnen staan geregistreerd op de website Dutchballoonregister. Er zijn ongeveer 434 heteluchtballonnen en 2 gasballonnen geregistreerd. Van iedere ballon zijn tevens één of meerdere foto's te vinden.

0 Comments:

Post a Comment


<< Home










Copyright © 2000 - DanGa Design